Τα 4 βήματα για την καθιέρωση ναυτικής διαιτησίας στον Πειραιά

Η Ναυτεμπορική, 29/05/2007
 Αισιοδοξία αλλά και προβληματισμό για το εγχείρημα εδραίωσης της ναυτικής διαιτησίας στον Πειραιά εξέφρασαν στελέχη της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας κατά τη διάρκεια ημερίδας.
Αισιοδοξία αλλά και προβληματισμό για το εγχείρημα εδραίωσης της ναυτικής διαιτησίας στον Πειραιά εξέφρασαν στελέχη της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας κατά τη διάρκεια ημερίδας.
«Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ» για τη ναυτική διαιτησία στην Ελλάδα και τον Πειραιά. Η συνδυασμένη προσπάθεια όλων των φορέων της ελληνικής ναυτιλίας, είναι δυνατό να δώσει ώθηση, στην ελληνική ναυτική διαιτησία που σήμερα βρίσκεται στα «σπάργανα». Τα έμπειρα στελέχη που διαθέτει η χώρα σε όλους τους τομείς της ναυτιλίας, η καλή οργάνωση και προώθηση, η στήριξη της πολιτείας, αλλά πάνω απ' όλα η δύναμη του ελληνικού στόλου και η ευνοϊκή συγκυρία της καλύτερης αγοράς όλων των εποχών που μας δίνει το συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων κέντρων παροχής ναυτιλιακών υπηρεσιών, μπορούν να αποτελέσουν το «μοχλό» που θα επιβάλει τον Πειραιά ως διεθνές ναυτιλιακό κέντρο.

Την ευκαιρία να εκφράσουν την αισιοδοξία τους αλλά και τους προβληματισμούς τους για το εγχείρημα που βρίσκεται σε εξέλιξη, την εδραίωση της ναυτικής διαιτησίας στον Πειραιά, είχαν στελέχη της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας κατά τη διάρκεια της ημερίδας «Απόψεις, προβληματισμοί και προοπτικές για τη ναυτική διαιτησία στην Ελλάδα» που οργάνωσαν ο Σύνδεσμος Ελλήνων Ναυτικών Τεχνικών Συμβούλων και Πραγματογνωμόνων και η Ελληνική Ένωση Ναυτιλιακών Δικηγόρων.

Ο πρόεδρος των Ελλήνων ναυτοδικηγόρων Παύλος Αβραμέας, στο χαιρετισμό του στην έναρξη της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά, υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Όλο και περισσότερο διαπιστώνουμε ότι η συνεργασία με άλλους κλάδους, που όπως και εμείς, υπηρετούν την ελληνική ναυτιλία, είναι όχι μόνο επιθυμητός αλλά και γόνιμος... Η συνεχής επαφή και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των διαφόρων κλάδων βοηθάει στο να συνειδητοποιούμε τα όριά μας, αλλά και να δίνουμε ο ένας κλάδος στον άλλο γόνιμες και δημιουργικές ιδέες και μαζί να παρέχουμε σωστότερες και πιο αποτελεσματικές υπηρεσίας στη ναυτιλία μας».

Στην Αγγλία

Ο εφοπλιστής Νίκος Τσαβλίρης, ο οποίος έχει διαχειριστεί περισσότερες από 1.000 διαιτησίες, αφού επεσήμανε τις αιτίες που έφεραν το City του Λονδίνου στην πρώτη θέση του κόσμου, τονίζοντας ότι οι Αγγλοι έπεισαν ή και επέβαλαν τη θέση τους, υπογράμμισε: «Πρέπει να καλλιεργήσουμε μια νέα νοοτροπία μακριά από προκαταλήψεις. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε -και να αποκρούσουμε τους ανασταλτικούς παράγοντες- στο πλαίσιο μιας ευρύτερης ελληνοποίησης της ελληνικής ναυτιλίας. Η διαδρομή θα είναι δύσκολη - ανηφορική. Θέλει υπομονή -επιμονή- και πολλή δουλειά. Θα συνυπάρξουμε -και θα συνεργαζόμαστε με τους Άγγλους. Θέλω να πιστεύω ότι αξίζει να γίνει η προσπάθεια. Θα καταφέρουμε να πάρουμε μερίδα της αγοράς».

Αναφερόμενος στη βασική αδυναμία των Αγγλων που είναι το κόστος της ναυτικής διαιτησίας υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Επισημαίνω ότι η διαιτησία σε σχέση με το δικαστήριο δεν είναι πάντοτε η φθηνότερη λύση -τουλάχιστον στο Λονδίνο. Τι εννοώ; Senario: Μια διαιτησία ξεκινάει με δυο commercial men -ένας από κάθε πλευρά. Μετά -σε περίπτωση διαφωνίας τους- πάει σε umpire (επιδιαιτητή) -όπου οι δυο διαιτητές μεταμορφώνονται σε advocates- μετά πάει στο δικαστήριο «on a point of law« - μετά επιστρέφει στη διαιτησία - μετά πάει σε mediation - και πάει λέγοντας. Όλοι οι εμπλεκόμενοι: διαιτητής, επιδιαιτητής, διαμεσολαβητής, δικηγόροι - πληρώνονται και η δαπάνη εκατέρωθεν είναι μεγάλη. Ενώ θα μπορούσαν να πάνε κατευθείαν στο δικαστήριο -παρακάμπτοντας τη διαιτησία. Υπόψιν ο δικαστής στην Αγγλία πληρώνεται από το Στέμμα -όχι από τους διαδίκους- χάσουν/κερδίσουν. Υπάρχει και μια άλλη διάσταση: το ακριβό είναι αποτρεπτικό -δηλαδή αποτελεί deterrent- δεν το διακινδυνεύεις αβασάνιστα και οδεύεις το δρόμο του διακανονισμού. Σημειωτέον πρόσφατα έχει θεσπιστεί στο Λονδίνο το Fixed Cost Arbitration προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του υπερβολικού κόστους». Δεν παρέλειψε όμως να ενημερώσει ότι εκτός από την Αγγλία, ανταγωνισμός θα υπάρξει και από άλλες χώρες που θέλουν να αναπτύξουν το ναυτιλιακό τους cluster. Αναφέρθηκε στην προσπάθεια που κάνει τώρα η Αυστραλία να καταστεί διαιτητικό κέντρο της Aπω Ανατολής. Επίσης τόνισε ότι στο ίδιο μοτίβο κινείται και η Σιγκαπούρη.

Οι ναυλομεσίτες

Στα πλεονεκτήματα που προσφέρει η ναυτική διαιτησία στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Σωματείου Μεσιτών Ναυτιλιακών Συμβάσεων Γιάννης Παχούλης. «Αν και στο χώρο της ναυτιλίας έχει πλέον αποδειχθεί ότι και τα κατεστημένα αλλάζουν με την προσπάθεια, πιστεύω ότι πρέπει να γίνει η αρχή έστω και με μικρότερης αξίας διαιτησίες για να αποδειχθεί στην ευρύτερη ναυτιλιακή κοινότητα η αξιοπιστία, ο επαγγελματισμός η ταχύτητα και το χαμηλό κόστος της διαιτησίας στην Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Παχούλης και προσέθεσε: «οι κανόνες που συντάχθηκαν με τη γνώση της διαιτησίας σε άλλες χώρες αποφεύγοντας τα κακώς κείμενα και υιοθετώντας τα θετικά στοιχεία, μειώνοντας το κόστος πάντοτε σε συνδυασμό με την απόλυτη μείωση του χρόνου της τελικής απόφασης κάνουν τη διαιτησία στην Ελλάδα άκρως ανταγωνιστική με αυτές του Λονδίνου, των Παρισίων, της Νέας Υόρκης, της Σιγκαπούρης και άλλων. Όταν μάλιστα επιτρέπουν στους διαδίκους να ορίσουν τους διαιτητές τους είτε από την Ελλάδα ή από το εξωτερικό, θέτοντας και περιορισμούς στις αμοιβές και τα έξοδα , ευελπιστούμε ότι με την ενεργοποίησή της η ελληνική ναυτική διαιτησία θα τύχει και της διεθνούς αναγνώρισης».

Αναφερόμενος στις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν οι εμπλεκόμενοι υπογράμμισε: «Βεβαίως όπως κάθε τι καινούργιο θα πρέπει να ξεπεράσει και τα προβλήματα που παρουσιάζονται. Και τι θέλω να πω με αυτό. Δεν είναι δυνατόν να παραβλέψουμε την αλλαγή του κατεστημένου της διαιτησίας στο Λονδίνο, και ούτε πρέπει να είναι στην αρχή τουλάχιστον αυτός ο στόχος. Αν και στο χώρο της ναυτιλίας έχει πλέον αποδειχθεί ότι και τα κατεστημένα αλλάζουν με την προσπάθεια, πιστεύω ότι πρέπει να γίνει η αρχή έστω και με μικρότερης αξίας διαιτησίες για να αποδειχθεί στην ευρύτερη ναυτιλιακή κοινότητα η αξιοπιστία, ο επαγγελματισμός η ταχύτητα και το χαμηλό κόστος της διαιτησίας στην Ελλάδα».

Επίσης απεύθυνε πρόσκληση στους Ελληνες εφοπλιστές να γίνουν αρωγοί στην προσπάθεια αυτή, ενώ παράλληλα κάλεσε τους δημόσιους Οργανισμούς να αποδέχονται τη διαιτησία στην Ελλάδα. «Το βέβαιο είναι ότι εάν δεν υπάρξει συντονισμένη προσπάθεια όλων των φορέων, ενώσεων και σωματείων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ναυτιλίας μας αλλά και του καθένα από εμάς, δεν θα έχουμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα».

Η προσέγγιση


«Χρειάζεται δουλειά, χρειάζεται υπομονή, και επιθετική προσέγγιση των στόχων», ανέφερε ο επίτιμος αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Χρήστος Ντούνης. «Εδώ έχει απόλυτη εφαρμογή η ρήση του Μακιαβέλη «Όταν προσπαθείς να αλλάξεις ένα σύστημα θα βρεις απέναντί σου όλους αυτούς που είναι βολεμένοι με το κρατούν σύστημα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Για το σκοπό αυτό ζήτησε να υπάρξει η στήριξη τόσο της πολιτείας, για παράδειγμα σε ό,τι αφορά ρήτρες συμφωνιών του Δημοσίου, αλλά και των Ελλήνων εφοπλιστών, οι οποίοι θα έχουν και το πλεονέκτημα ότι η διαιτησία θα γίνεται κοντά στο οικογενειακό και κοινωνικό του περιβάλλον.

«Θεωρώ ότι για την παραπέρα συστηματική παρουσία της Ένωσης και από εσωτερικής πλευράς η γραμματειακή της στελέχωση η οποία θα έχει την ευθύνη της προετοιμασίας του υλικό τόσο για την ενημέρωση των μελών και των θεσμικών φορέων, για την εκπροσώπηση της Ένωσης όπου θεωρείται αναγκαίο και σκόπιμο αλλά και για την ενεργό παρουσία και παρέμβαση, όπως επίσης και για την οργάνωση εκδηλώσεων», δήλωσε και τόνισε: «Είμαι αισιόδοξος ότι η μέχρι τώρα άγνωστη ναυτική διαιτησία του Πειραιά είναι πιο κοντά μας , τη συζητάμε, ανταλλάσσουμε απόψεις. Και αυτή η εξοικείωση με το χώρο βοηθά στη δημιουργία καλού κλίματος το οποίο έχει ανάγκη ο Πειραιάς. Για να μάθει ο κόσμος ότι υπάρχουμε σαν ναυτική διαιτησία. Ότι είμαστε εδώ».

ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΙΜΠΛΑΚΗΣ

Νοταρά 131,
18536 Πειραιάς

τηλ. 210-4292942

fax. 210-4292948

Αποστολή e-mail
 

[ TOP ]

© Copyright 2006 Piraeus Association for Maritime Arbitration
Login